13 d’oct. 2020

Transformem la psicomotricitat: mètode Bernad Aucouturier

Benvolgudes famílies

La nostra escola, dins el marc de la formació interna de centre, s'ha proposat per aquest curs 19/20 formar l'equip docent amb la finalitat de transformar la psicomotricitat que portem a terme.

De fet, ja hem iniciat els canvis en l'organització de les sessions que van des de P.3 fins a 1r de Primària i les valoracions que estem duent a terme són més que satisfactòries. 

La psicomotricitat és per a l'infant un procés de descoberta de les seves possibilitats d'acció i interacció amb el món físic i el social. El desenvolupament d'aquestes capacitats dependrà en bona mesura de les possibilitats de descoberta que se li ofereixi i de la qualitat d'aquestes possibilitats.

La tasca de l'escola en l'àmbit de la psicomotricitat és la de possibilitar espais que empenyin a l'infant a una exploració lliure de les seves possibilitats d'acció i de relació amb l'entorn, que li permetran per una banda anar-se coneixent a si mateix i alhora anar-se fent una representació mental de la realitat que l'envolta. Alhora, aquest coneixement permetrà progressivament a l'infant una acció i interacció cada vegada més precisa i ajustada a aquesta realitat voltant.

Aquesta manera d'entendre el desenvolupament psicomotriu es fonamenta en la pràctica psicomotriu investigada i desenvolupada pel pedagog francès  Bernard Aucouturier.
En aquesta pràctica el plaer sensoriomotor esdevé un factor que afavoreix la percepció i construcció del cos, el procés de simbolització i l'accés a la representació.
La pràctica té com a objectiu promoure l'expressió de totes les possibilitats motrius, emocionals, cognitives i relacionals. I el plaer psicomotriu esdevé el motor generador de l'acció de l'infant.
Caixes, teles, pilotes, papers, llanes, cordes, fulles, tubs, pots, bales, escumes... són materials utilitzats com a pretext a través del qual crear un espai o una instal·lació en la que l'infant trobarà el plaer sensoriomotor que el portarà a emprendre les seves descobertes.
En aquesta pràctica psicomotriu l'infant juga i explora mentre la mestra analitza i acompanya tot creant un entorn d'aprenentatge ric, actiu i vivencial.

Un pas més que fa l'escola per avançar en la pràctica de metodologies més actives posant l'accent en l'infant.

Salutacions













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada